≡ § ≡

Licht is een essentieel onderdeel van een podiumvoorstelling. Met licht creëer je waarneming, aanwezigheid, dimensie, richting, verwachting, emotie. In mijn werk zal ik altijd benadrukken en ondersteunen wat er op het podium gebeurt, maar zal er ook een extra dimensie of laag aan toe proberen te voegen, om de voorstelling te verrijken en tot leven te brengen.

Ik ben geïnteresseerd in wat licht doet met de toeschouwer, hoe het iemands waarneming verandert, voornamelijk op een onbewust niveau.

Ik heb een passie voor kleur. Soms gebruik ik kleur als tinten, niet expliciet in hun verschijning, zoals in een kleurmenging, of door middel van het gebruik van subtiele filters om het licht aan te passen aan de ruimte, te verspreiden, of van karakter te doen veranderen. Bij andere projekten, zoals in theater, doe ik soms het tegenovergestelde, en gebruik ik kleuren expliciet, een krachtig blauw, groen of rood totaal, met toegevoegde zachte tonen en wit licht, of met het gebruik van projecties, door middel van objecten of gobo's.

Mijn grootste inspiratie in het maken van licht is in de natuur, de hemel, een zonsondergang of zonsopkomst, of het zonlicht overdag, als het doorbreekt door zware regenwolken in roze stralen omgeven door een blauwe lucht, verlopend van diepblauw tot licht staalblauw. Of een bos badend in het zonlicht, met de schaduwen van zacht bewegende bladeren.

Ik hou ervan om het licht willekeurig te gebruiken, verstrooid, zoals in natuurlijke omstandigheden in de buitenlucht, met objecten die het licht spreiden en ombuigen. Ik hou ervan om een ruimte, een voorwerp, of een lichaam, opnieuw vorm te geven, door haar afmetingen, dieptewerking en waarneming te veranderen.

Ik werk met moderne dans, improvisatie, hedendaags of experimenteel theater en performancekunst, waarbij de lichtontwerper veel vrijheid heeft, maar ik maak ook licht voor muziekvoorstellingen of gemeenschapsprojecten.

Gedurende de jaren heb ik gewerkt met, en ben ik geïnspireerd geraakt door, performancekunstenaars en dansers zoals Julyen Hamilton, Dorit Weintal, Vincent Verburg, Sagi Gross, Paul Estabrook, Gabriela Zuarez, Maaike van de Westeringh, Sato Endo, Manuela Tessi, Makiko Ito, Laura Moro, Ji Hye Ko, Gaia Gonelli, Fajo Jansen, Zid Theater, en vele anderen, in ruimtes zoals OT301, Zaal 100, Bimhuis, Muiderpoorttheater, de Brakke Grond, Frascati, Korzo en Grand Theatre.

Frozen Angels
Frozen Angels, lichtinstallatie van golfplaat, verf, zout en licht, Magdalena Festival Turijn, december 2010

Daarnaast maak ik ook lichtinstallaties of lichtimprovisaties met objecten, voor festivals of speciale locaties, en geef ik af en toe lessen in podiumbelichting.

Mijn honorarium voor lichtontwerp, voorbereiding en uitvoering is afhankelijk van de grootte van het project en financiële mogelijkheden. Je kunt contact met me opnemen voor een gerichte prijsopgave.

Je kunt me per e-mail bereiken op

of telefonisch contact met me
opnemen op 06 38 31 34 16

Voor een paar voorbeelden kun je kijken in mijn portfolio.

ξ